torsdag 8 oktober 2015

Veckobrev v.41

Hej alla!

Här har det gnuggats regler om lugn och ro och hygien i matsalen. Vi kallar det för 2x5min och det betyder att vi är tysta även utanför matsalen och när vi tar mat. Det har varit alldeles för hög ljudnivå och vi arbetar nu aktivt med detta i alla klasser. Det har verkligen blivit en märkbar skillnad, tycker jag.

Jag såg programmet "Morgans mission" i SVT och blev inspirerad att arbeta utifrån hans idéer under soltimmarna i klassen. Hans mission är att uppmärksamma mobbning och får till sin hjälp en coach, forskaren Björn Johansson. Morgan Alling har själv varit mobbad när han gick i skolan och vill inte att någon ska behöva utsättas för det.  Enligt undersökningar brukar det vara flera inblandade när det gäller mobbning, den mobbade, mobbaren, de närmaste påhejarna till mobbaren sedan den stora massan som bara tittar på och inte säger någonting. Om vi kan förändra inställningen "stå tyst" till "säg stopp" så kommer det att gå snabbare att stoppa mobbning och kränkningar enligt forskning. Tidigare har jag visat filmen "Stå upp för de tysta!" av Lennart Bång. Slutscenen är så bra, det anländer fler och fler personer till en amfiteater och människorna sätter sig bredvid varandra och ställer sig sedan upp samtidigt - symboliskt "Stå upp för de tysta". De ser mäktiga ut och ingen skulle då vilja gå på dem och retas.

På samma tema kommer eleverna i åk 4-6 få en föreläsning här på Rösjöskolan.

På tisdag 13/10 kommer Niclas Ottosson till skolan för att tala om sociala medier, nätmobbning och digitala kränkningar. Föreläsningen vänder sig till alla elever i åk 4-6 (inkl grundsärskolan) och deras klasslärare.

En liten schemaändring har gjorts på tisdagar. Vi har lagt in en liten promenadpaus mellan musik och engelska för att hinna med vår viktiga undervisning. Eleverna slutar därför kl.14.15 på tisdagar.
Jag ska lägga in det nya schemat på Blogger inom kort.

Tips! Det är Öppethus i Landsnora kvarn nu på lördag den 10 okt. Öppet mellan kl.10-14. Passa på och besök kvarnen när den är öppen för allmänheten. Frida och Soline tipsar om jättegott tunnbröd.


Bildresultat för landsnora kvarn

En hälsning från idrottslärarna. Gå in på idrottsbloggen och kolla nyheter kring idrott & hälsa. 

På klassens bloggsite ligger det en länk till idrottssiten, bara att klicka så kommer ni in och kan läsa deras planeringar m.m.

Trevlig helg!
Helena & Maliha

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar