fredag 18 oktober 2013

Veckobrev v. 42

Hejsan!

Det har varit en intensiv vecka där vi hunnit med en hel del! I början av veckan öppnade vi upp det första kapitlet i våra nya matteböcker. Det handlar om det som vi tränat på den sista tiden, att träna på dubblor och nästan dubblor. Det handlar om talen 10-20 och talkamrater inom det talområdet. För de flesta är det inte så svårt att räkna ut addition upp till 20 men subtraktion är desto svårare! Vi tränar mycket på att förstå talkamraterna och att addition och subtraktion hänger ihop. Om man vet att 6+7=13 så är 13-7=6. Det är sådant ni kan prata om hemma, räkna både addition och subtraktion när ni tränar liknande uppgifter! Många vill gärna ta till fingrarna innan man tänker på att man kan använda någon av de strategier som vi tränat så mycket på. Strategierna är jätteviktig för att huvudräkningen ska bli automatiserad. Eleverna tyckte att det var roligt med de nya fina böckerna!

Även denna vecka gjorde vi ett uppehåll från "Trollkarlen". Istället skrev vi egna böcker utifrån yrket polis eller brandman. Vi läste fakta om yrkena i böcker, tittade på film och förde diskussioner kring yrkena. Därefter påbörjade de att skriva böckerna på Ipaden i ett anpassat program där man enkelt kan lägga in bilder, text och ljud. Detta kommer vi att fortsätta med nästa vecka med!

Vi har pratat om temperaturskalan Celcius och gjort egna termometrar som vi kommer att använda när vi gör väderobservationer under nästa vecka.
Under fredagen var det dags att delta i det forskningsprojekt från Karolinska institutet som vi meddelat er om tidigare. I halvklass gjorde eleverna matematikuppgifter på Ipads en och en. Eleverna tyckte att det var roligt men också lite svårt.

Vi avslutade fredagen med att ha "klassens timme" då man fick visa upp något för klassen, tex en sak eller ett uppträdande. Det var jätteroligt att så många ville visa upp egna saker eller bilder, några valde också att visa upp ett sång- och dansnummer samt en teater. Klassens timme återkommer då och då som en del av vårt SOL-arbete.

Nästa vecka kommer vi att jobba klart med arbete som inte är färdigt. Vi kommer att avsluta vårt fågelarbete och våra böcker om yrken. Därefter tar vi höstlov!

Nästa vecka:

Måndag: Läsläxa lämnas ut. Matteläxa: Färdighetsträning med fokus på subtraktion.
Tisdag: Idrott
Fredag: Läsläxa lämnas in. Litet mattetest!

Vi önskar er en trevlig helg!

//Camilla och Shirin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar