fredag 11 oktober 2013

Veckobrev v. 41Hej på er! 
Under veckan har vi påbörjat arbete med vokaler. Vi har ett hus som vokalerna flyttar in i. Beroende på om det låter långt eller kort när man läser vokalen så vet man om vokalen bor på över- eller undervåningen. Den första vokalen som flyttade in var Aa. Vi skrev ner olika ord och lyssnade på hur Aa lät. Vi provade också med våra namn. I matten har vi nu börjat jobba i nya boken 2A. I det första kapitlet handlar det om repetitioner av talraden men också om talkamraterna 10-20. I veckan har vi också tränat extra på dubblorna, jättebra att ni även tränat hemma! Många kunde dem som ett rinnande vatten! Just 7+7, 8+8 och 9+9 är de som fortfarande kan vara lite svåra så det kan ni alltid traggla lite extra hemma. Nästa vecka går vi vidare med att träna "nästan dubblor". Det innebär dubblor plus en: 5+6, 6+7, 7+8 osv. Är man säker på dubblorna så kan man snabbt räkna ut vad en mer blir. 
Vårt fågeltema fortsätter för fullt! Vi har lärt oss om svanen och om örnen. Bland annat fick vi följa med en örn ut på en flygtur, det var spännande. Vi såg en film där en örn hade en kamera på sig. När vi skriver faktatexter använder vi oss av en tankekarta innan för att påminna oss om vad som behöver finnas med i en text om fåglar exempelvis. Utifrån den skriver man sin text och därefter checkar man av med en checklista att man fått med det viktigaste: Fågelns utseende, föda, häckning, och var den lever. Detta är ett jättebra stöd när eleverna skriver sina texter eftersom man då kan vara säker på att man fått med det man behöver berätta. Alla elevernas texter hänger på väggen i mappar på klassrumsväggen. Ta gärna en titt när ni har vägarna förbi! 
Under fredagen gick vi ut och gjorde små korgar av lönnlöv. Några tänkte ha dem att lägga fågelmat i och några valde att ha dem till sina sudd och pennor. 


Nästa vecka: 
Måndag: Läsläxa delas ut. Matte: Nästan dubblor delas ut. Träna som förra veckan.
Tisdag: Idrottskläder
Fredag: Läsläxa lämnas in.

Vi önskar er en trevlig helg!

Camilla och Shirin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar